Un assidu de les antiguitats es va trobar l'any passat amb una peça que li va cridar l'atenció en una venda de garatge en New Haven, a Connecticut.
Era un petit bol de porcellana blanc amb flors i figures pintades en blau cobalt. Ho va adquirir per 35 dòlars (28,9 euros). El comprador, que va intuir que era una cosa especial, roman en l’anonimat.
Després de comprar la peça d'aproximadament 16 centímetres de diàmetre, li va enviar fotos per correu electrònic a Sotheby's en el qual els demanava una avaluació de l'objecte.
Quan els experts de la casa de subhastes en ceràmica i art xinès, Angela McAteer i Hang Yin, van revisar les imatges, sabien que era alguna cosa “molt, molt especial”. No s'equivocaven. El “bol de lotus”, per la seva forma de capoll de lotus, va resultar ser un dels set del seu tipus que se sap que existeixen en el món, segons Sotheby's, la majoria d'ells exposats en museus, com en el de Londres o Taiwan. Cap als Estats Units.
“L'estil de la pintura, la forma del bol, fins i tot el color blau, és bastant característic d'aquest període de la porcellana de principis del segle XV”, va explicar McAteer, vicepresident sènior de Sotheby's i director del seu departament d'obres d'art a la Xina, a Associated Press.
Encara que no hi ha proves científiques que ho confirmin, els ulls entrenats dels experts van confirmar quan van veure el bol en viu que es tractava d'una peça realitzada durant el regnat de l'emperador Yongle, el tercer del llinatge de la dinastia Ming, que va governar des de 1403 fins a 1424, un període conegut per les seves distintives i cèlebres tècniques de porcellana.
“En tots els aspectes, aquest delicat bol és un producte per excel·lència de Yongle, fet per a la cort, que mostra la sorprenent combinació de material superb i pintura amb un disseny lleugerament exòtic que caracteritza a la porcellana imperial d'aquest període”, descriu la casa de subhastes. McAteer va descriure en la CNN que el cos de la porcellana és “increïblement suau” amb un “esmalt sedós realment untuós”, alguna cosa que segons les seves recerques mai es va repetir en regnats o dinasties posteriors.
Finalment la casa de subhastes Sotheby's de Nova York va valorar inicialment la peça entre 300.000 i 500.000 dòlars i va posar a la venda el “rar i excepcional” atuell com a part de la seva col·lecció destacada d'art xinès en la “Setmana d'Àsia” arribant a la xifra de 720.000 dòlars (més de 600.000 euros).
Les ceràmiques de la dinastia Ming són famoses per la seva porcellana blanc titani, un dels millors pigments blancs que han utilitzat els artistes en la història de l'art, i blau cobalt.
Aquestes peces es produïen amb freqüència a les fàbriques de Jingdezhen, en el sud de la Xina, que durant segles va subministrar les seves delicades porcellanes als emperadors Ming i Qing. Entre 1368 i 1644 es va produir un auge en la fabricació de ceràmica. L'emperador Yongle va encarregar una àmplia gamma d'objectes per a la seva cort, exercint un major control governamental sobre els forns en Jingdezhen.
Del període de l'emperador Yongle es coneixen quatre dissenys de bols més petits, dos d'ells en forma de capoll de lotus. Els quatre exemples es troben en el Museu del Palau, a Pequín.
El misteri de com va arribar una peça oriental tan única a una cotxera d'una ciutat de menys de 130.000 habitants encara no s'ha descobert i és poc probable que s'arribi a una resposta perquè hi ha poca documentació.
Els experts de Sotheby's, frustrats per no saber amb certesa com va anar a parar a Connecticut, suposen que va passar de generació en generació en una mateixa família, que no sabien que entre els seus atuells decoratius tenien un objecte xinès del segle XV i que el seu valor era fins a 14.300 vegades superior al que ho van posar en la venda de garatge.