En aquest article queden recollits els tipus de forns més comuns classificats en funció del combustible que utilitzen, per a cada tipus de forn, així com les obertures i dissenys.
LLENYA:
Hi ha molts dissenys, e aquí alguns dels més comuns:
- Dissenys occidentals:
. De tir invertit
. Tir directe
- Dissenys orientals:
. Anagama
. Naborigama
. Minigama
Altres forns informals: clots, fogueres i “pit firing”, forns de paper.
COMBUSTIBLES FÒSSILS:
Avui en dia els més comuns són els forns de gas propà o gas natural, anys enrere van ser més comuns combustibles líquids del petroli, com el gasoil.
El disseny sol ser senzill: una càmera de cocció amb una xemeneia, en la part inferior els cremadors de combustible. A partir d'aquí les variacions van en funció de l'ús que se li vagi a donar, el disseny més comú és una càmera més o menys quadrada amb els cremadors en la part inferior.
FORNS MIXTOS LLENYA / GAS:
Sol ser un afegit a alguns dissenys de forns de llenya; se'ls afegeixen cremadors de combustible per a cobrir les fases inicials i finals amb major facilitat i comoditat, també per a generar de forma més controlada atmosferes reductores.
ELÈCTRICS:
De fàcil instal·lació i ús, a Espanya són comuns per motius de legislació, comoditat i seguretat.
Formats per un conjunt de resistències dins d'una càmera aïllant que està feta o bé de fibra o de maons refractaris lleugers, o combinacions de tots dos.
L’obertura pot ser de dos tipus:
. Frontal: Resulta còmoda per a carregar i descarregar el forn.
. Superior: Poc còmoda, requereix ajupir-se per a introduir les peces en el forn.
. Frontal tipus vagoneta: En forns industrials.
El disseny de la càmera:
. Rectangular/quadrada: És més senzill d'aprofitar l'espai.
. Cilíndrica: Té l'avantatge de ser un disseny senzill que facilita una distribució de la calor uniforme. Solen ser més barats que els anteriors, en aquest disseny l'obertura és superior.